2015. április 5., vasárnap

Milyen Internetet válasszunk otthonra?

Milyen Internetet válasszunk otthonra?




Sokféle Internet kapcsolat van. Természetesen minden lakóhelyen más szolgáltatókat lehet elérni. Mégis mire figyeljünk? Ezeket szeretném körbejárni, hátha valakinek segíthetünk vele.

Elérhető Internet típusok magán személyeknek:

1., Modemes Internet


Akkor beszélünk róla, ha telefon vonalon kapjuk az Internetet és a számítógéppel tudunk betárcsázni a megfelelő felhasználói névvel, ill. jelszóval. A legtöbb szolgáltató kínálatában megtalálható ez a lehetőség.
Hogyan van bekötve?
Szolgáltató <---> lakásunkba telefon kábel <---> Modem <---> számítógépünk.

Tapasztalatok:
Általában nem túl nagy sávszélességre képes, a viharok esetén gond lehet vele, a modemekkel gyakran van probléma, sokszor instabil. Nem árt ha a szolgáltató központ minél közelebb van hozzánk.
Előnye hogy két vezetéken jön, ezért nagyon egyszerű a kiépítése, akár milyen 2eres kábellel megvalósítható. 
Talán ide a legkézenfekvőbb egy router beiktatása, hogy ne a számítógépre legyen bízva a tárcsázás.

2., Kábelnet


Többféle megoldással találkozhatunk. A kábel a legtöbb esetben koax kábel amin az Internetet kapjuk, de van ahol UTP kábelen jön.
Ebben az esetben szokott lenni egy kábel modem és/vagy egy router, de van hogy mindez egy készülékben van.
Ennél a típusnál nincs szükségünk plusz routerre, hiszen a szolgáltató ad nekünk. Azt azért érdemes tudni, hogy ha lefrissíti a szolgáltató a routerünket távolról (ezt bármikor megteheti), akkor a speciális beállításaink elveszhetnek. Ezért érdemes saját routert is beszerezni, melyeken azt állítunk be amit csak szeretnénk.
Hogyan van bekötve?
Szolgáltató <---> lakásunkba koax vagy UTP kábel <---> Router <---> számítógépünk.

3., Mobilnet


Kapunk egy sim kártyát és ehhez valamilyen eszközt. Kényelmes választás, akkor, ha nem fix helyen szeretnénk használni a gépünket és nem akarunk beköttetni semmit amin jön az Internet.

Tapasztalatok:
Abban az esetben ha csak egy usb csatlakozóval ellátott modemet kapunk, akkor a gépünknek kell betárcsázni, mint a fent említett modemes Internetnél azzal a különbséggel, hogy itt nincs vezeték.
Lehet azonban venni mobilroutert is. Ebbe behelyezve a simkártyát el tudjuk érni azt, hogy a wifinken keresztül csatlakozzunk az eszközhöz és így érhetjük el az Internetet.
Szerintem ha lehet, akkor mindenképpen a routeres megoldást válasszuk.

TIPP: 
Ha a mobil internet működött, de egyszer csak nem akar, vagy nem szeretné a gép felismerni az usb eszközt, akkor próbáljuk a következőket:

- Nézzük meg van-e elég egyenleg a kártyán.
- Az usb-s modem kezelőprogramját tegyük fel újra (uninstall, majd install).
- Próbáljuk ki egy másik számítógépen.


Amit ajánlanék:

Ha lassú a számítógépünk, akkor ne terheljük azzal, hogy valamiféle betárcsázós Internetet használunk (pl. USB-s mobil Internet). Tapasztalataim szerint ez éppen eléggé leterheli a gépünket.
Egy gyenge gépnél malmozhatunk mire történik valami.

Szerintem a legmegbízhatóbb a kábelnet, mely általában TV előfizetés mellé adnak. Stabilak, biztosan hozzák a kívánt sávszélességet és nem ingadozik a sebessége.

Egy másik jó tanács: Ha lehet a gépünket ne WIFI-vel, hanem kábellel kössük össze ha azt akarjuk, hogy stabil kapcsolatunk legyen a maximális sávszélességgel, sebességgel.

Sokan azt gondolják, hogy a WIFI is át kell hogy vigye azt a sebességet mint a kábel. Sokan jönnek hozzám úgy routert keresni, hogy rendelt egy 150 Mbit/s-os Internetet és ahhoz keres routert. Azt gondolják , hogy ehhez ugyanilyen WIFI sebességre képes router kell vagy gyorsabb.
Későbbiekben erről külön írok egy beszámolót, de most annyit elárulok, hogy ez nem így van. A WIFI "veszteséges". Függ a router közelségétől, sőt attól is hogy milyen eszközök vannak még rá csatlakoztatva.

Ha az Internet kapcsolat elmegy, próbáljuk meg újraindítani az eszközeinket (nem a számítógépet, hanem routert, modemet).

Remélem tudtam segíteni az Internet kapcsolat választásában és talán kicsit a hibaelhárításban is.


Ne feledjétek! NAP-TEAM szerviz értetek jött létre! Ha gond van, keressetek bátran!
Nehéz Attila
+36203206357



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése