2015. április 20., hétfő

Hogyan fejleszthetjük régi számítógépünket?

Hogyan fejleszthetjük régi számítógépünket?


Attól hogy egy gép régi, nem feltétlenül kell egy újat venni.
A bővítés nem egy nagy ördöngösség.
Az asztali gépeket sokkal egyszerűbb bővíteni. Ennek oka, hogy a laptopok igen nagy hányadban beépített videokártya van.
A laptopokat is lehet gyorsítani.
Nem kell feltétlen új alkatrészekben gondolkodni. Egy használt alkatrész letesztelve, biztos helyről vásárolva nem jelent túl nagy kockázatot, az ára viszont töredéke az újnak. Vannak  olyan gépek, melyekhez újonnan már nem igen lehet kapni alkatrészt.


Nézzük, hogy miket lehet kicserélni a gyorsítás érdekében.

  • Memória  (RAM)
    Ha több memóriát teszünk egy gépbe, akkor a Windowsnak nem kell olyan sokszor a merevlemeze tárolt gyorsító fájlokhoz nyúlnia (A Windows úgynevezett swap fájlokat hoz létre a merevlemezen,). Ha van elég memórián akkor ezt ki is kapcsolhatjuk és ezzel rengeteget nyerünk a sebességen.
  • SSD (Adat tárolásra szolgál, nincs benne mozgó alkatrész, a merevlemez helyett)
    Rengeteget gyorsít a betöltésnél, az adatok írásánál és olvasásánál, mivel memória sebességgel képes kommunikálni létezik belőle 3 és 6 Gbit/s. Ezek az SSD-k sata csatlakozókkal működnek, Lehet betenni laptopok esetén az optikai meghajtó helyére is, ezzel megtartva a nagy merevlemezt mint háttér tárolót  és a rendszernek elég egy kisebb méretű SSD.
  • Videokártya
    Egy erősebb kártyával sokkal könnyebb a grafikai elemek megjelenítése. Ez nagy segítséget jelent a gépnek, hiszen a mostani Windowsok és Internetes alkalmazások igencsak támaszkodnak a grafikus kártyák képességeire.
  • Processzor
    A gép agya. Egyértelmű, hogy minél gyorsabb, annál gyorsabban dolgozza fel az adatokat, ezzel növelve a gép teljesítményét.
Az alaplap cseréje is lehetséges de általában ezt az asztali gépeknél szokták alkalmazni. Egy asztali gépbe sokféle alaplapot be lehet tenni, de egy laptopba csak azt az egy fajtát, amit bele terveztek. Fejlesztés szempontjából a  laptopoknál ez fejlesztés szempontjából nem releváns.
Aki mégis az alaplap cserénél dönt az asztali számítógépnél, annak számolnia kell azzal, hogy ez együtt járhat memória, videokártya és processzor cseréjével is, hiszen az új alaplapba nem biztos hogy be lehet tenni a régi alkatrészeket,

Szervizünk természetesen megvizsgálja számítógépét és laptopját és kiderítjük hogyan lehetne többet kihozni belőle!

Ne feledjétek! A NAP-TEAM szerviz értetek jött létre! Ha gond van, keressetek bátran!

Nehéz Attila
+36203206357

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése