2016. március 23., szerda

Hogyan takarítsuk ki a laptopunkat?

Hogyan takarítsuk ki a laptopunkat?

A laptopok legnagyobb hátránya talán a hűtésük megoldása. Nagyon kis helyen kell megoldani komoly teljesítményű processzorok és videokártyák hűtését. Ha nem tesszük meg az időnkénti takarítást, akkor könnyen videokártya hibás lehet a gépünk, melynek cseréje jóval bonyolultabb és drágább, mint az asztali gépeknél.

A legelején tisztázzuk, hogy mikor is érdemes kitakarítani egy laptopot.

Egy laptop általában elkezd melegedni, hangosodik a ventilátor, ha ráhelyezzük a kezünket a billentyűzetre, és ez egyik felén igencsak melegszik, akkor is erre a hibára kell gyanakodni!
A másik igen figyelemreméltó eset, hogy a gép kikapcsol teljesen és egy darabig nem is lehet bekapcsolni.

A tisztítás mindig hővezető pasztázással párosuljon! Ez a paszta vezeti el a hőt a chipekről a hűtőbordára.
Sokan próbálkoznak ilyenkor laptop hűtővel, amit a laptop alá téve 1 vagy több ventilátor elvezeti a hőt a laptop alja alól. Tehát nem az a feladata hogy fújjon  rá levegőt, hanem hogy elvezesse onnan a meleget. Sokáig nem fogja megoldani a gondunkat! Miért nem lehet ezt kiporszívózni vagy kifújni összeszerelve? Beszéljen erről egy pár kép:


 

Amikre feltétlenül figyeljünk:

Nem egy agysebészet a szétszerelés, de azért el lehet sok mindennel rontani a dolgot.
Sokan jönnek hozzám, hogy szétszerelték a laptopot, de elszakadt egy két kábel benne.
Sokféle méretű és nagy mennyiségű csavarokkal vannak összerakva ezek a szerkezetek. Nem mindegy melyik csavar hol volt! Ha szétszakad egy kábel, akkor azt megforrasztani igencsak bonyolult feladat és ráadásul nem egy életbiztosítás a laptop további életében.

Kicsavarozzuk az alján a csavarokat, majd ezután 90%-ban a tetején folytatjuk a szerelést.
Általában a tetején a billentyűzetet kell kiszedjük, mely alatt majd ismét csavarok várnak minket. Ezt takarhatja valamilyen műanyag, amely a kijelző alatt a billentyűzetig fut. Van olyan eset is, amikor csak egy icipici csavarhúzóval be kell nyomni a billentyűzet feletti kis műanyagokat és akkor jön ki a billentyűzet.

Miután kivettük a billentyűzetet és kiszedtük az esetleges csavarokat, és a szalagkábeleket is lecsatlakoztattuk, leemelhetjük a műanyag burkolatot. Figyeljünk a kábelekre!

A laptopok nagy részében sajnos ki kell szerelni az alaplapot, hogy hozzá férjünk a ventilátorhoz és a processzorhűtőhöz.

Miután kiszedtük és lecsavaroztuk a csavarokat és a kezünkben van a hűtő, szépen kifújjuk a ventilátort és a processzoron levő régi pasztát leszedjük. Én egy bankkártyával szoktam letolni a prociról és a hűtőről a régi pasztát.
Bepasztázzuk az új pasztánkkal, és szerelhetjük össze a gépet.
Amire figyelni érdemes, hogy ahol nem paszta van, hanem vastagabb hőlap (thermalpad), ott ne pasztázzunk, hanem ugyanilyen hőlapot tegyünk. Ha nem így teszünk, félő, hogy nem fog kellően összeszorulni a két felület és nem lesz hűtés.

Amennyiben nem egy barkácsember, és az apró finom dolgokhoz nem annyira konyít, kérem ne kezdjen bele. Bízza szakemberre, akkor nem lehet gond belőle.

A NAP-TEAM szerviz természetesen igen kedvezményes áron megoldja ezt Önnek!
Keressenek bátran!

photo 
Nehéz Attila
Nap-Team szervíz
06 20 3206357 | szerviz@nap-team.hu | http://www.nap-team.hu | 1104 Budapest, Mádi utca 122.
 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése